miercuri, 15 iunie 2016

România și paradoxul începutului de Euro


Orice alt subiect abordat s-ar dovedi inutil în această zi, când gândurile majorității cititorilor se îndreaptă spre momentul de la ora 19, când România înfruntă Elveția, în cel de-al doilea meci de la Campionatul European de fotbal.

De astăzi se dă startul unei noi runde din faza grupelor, după o etapă în care jocul s-a disputat sub semnul echilibrului, iar fotbalul a fost ceva mai sărac în goluri ca la alte începuturi de ediții. Rămâne senzația că meciul Franța – România a fost printre cele mai atractive, echipa noastră reușind să se ridice la înălțimea adversarei sale, diferența fiind făcută de execuția de excepție a lui Dimitri Payet, probabil unul dintre candidații la golul turneului.

Rezultatele de până acum au fost în mare parte cele așteptate, în sensul că aproape toate  favoritele au reușit să se impună. Alături de Franța, marile pretendente la trofeu în viziunea specialiștilor, Germania și Spania și-au câștigat meciurile, ce e drept, nu fără greutăți. Victorii au obținut și Elveția, Țara Galilor, Polonia, Croația în fața unor formații mai slab cotate. Anglia a fost egalată de Rusia la ultima fază, ceea ce consemna prima surpriză, la capătul unui meci ce a captat mai mult atenția prin disputele de pe străzile din Marsilia, între ruși, englezi și localnici. Am văzut o echipă puternică a Italiei, ce pare să redevină o amenințare, după ce i se subestimase inițial potențialul. Deși nu mai are numele de altădată, a reușit să învingă clar Belgia, o altă combatantă la trofeu, echipă cu individualități remarcabile, dar care a fost dezorientată și lipsită de idei clare în joc. Portugalia s-a văzut aseară egala Islandei, rezultat ce poate figura ca unul neașteptat, ținând cont de istoria fotbalistică a celor două țări, însă deja nu mai surprinde pe nimeni țara nordică, care a învins în preliminarii Olanda în ambele meciuri. De departe, cel mai interesant rezultat de până acum rămâne cel al Ungariei. Cea mai ieftină echipă a turneului, conform transfermarkt, a învins o selecționată promițătoare a Austriei, cu scorul de 2-0. Echipa maghiarilor, pentru care românii și-au exprimat regretul la aflarea veștii că nu le mai poate fi adversară în grupe, se dovedește astfel o formație destul de redutabilă, iar succesul de ieri a fost cumva anticipat de victoria dublă de la baraj contra Norvegiei, unde plecau de asemenea cu a doua șansă.

Debutul campionatului european, care a înfățișat unele momente de fotbal monoton, cât și slăbiciuni din partea unor echipe cu pretenții, evoluții șterse ale unor jucători de valoare incontestabilă, toate acestea par să  reabiliteze în sens pozitiv imaginea naționalei noastre. Echipa neînvinsă a României din preliminarii, criticată și chiar detestată la un moment dat, pare să fi reintrat în inimile fanilor după o înfrângere. Și asta pentru că lumea a văzut angajament din partea jucătorilor, nu am încercat să ucidem fotbalul, ne-am creat ocazii, am fost conduși, am revenit, dar până la urmă am plecat învinși. Finalul meciului cu Franței a scos însă la iveală și un scenariu care s-a mai derulat și la alte evenimente sportive unde au fost implicați românii și pe care suntem nevoiți să îl acceptăm, ca și când ar face parte din genetica noastră. De multe ori am spus o vorbă, că am jucat ca niciodată, dar că am pierdut ca întotdeauna.

Momentul Franța a devenit deja istorie, iar tricolorii se concentrează acum pe ultimele două meciuri din grupă, unde își propun să obțină măcar 4 puncte, ce pot asigura calificarea în fazele eliminatorii. Dorință ce se justifică de altfel, nu doar datorită atitudinii noastre din primul joc, ci încurajator este și nivelul la care se află viitoarele adversare în prezent. Elveția, echipă superioară nouă din punct de vedere valoric, dar net inferioară Franței, a arătat unele slăbiciuni și nesincronizări în primul meci, când a învins la limită o echipă a Albaniei ce a evoluat aproape un ceas cu un om în minus. De cealaltă parte, debutanții albanezi, deși au dovedit spirit de luptă și au fost aproape de egalare în ultimele minute ale partidei, dau impresia unei echipe rudimentare, cu mici excepții care se remarcă, pentru care Euro pare să fie o pălărie mult prea mare, dovedind într-un fel și contribuția importantă pe care a avut-o tribunalul la această calificare, după un meci câștigat la masa verde contra Serbiei. Însă toate aceste limitări ale Albaniei încep să vină de acum încolo în avantajul echipei noastre, chiar și în perspectiva unei confruntări teribile cu Franța, unde gazdele își doresc să îndrepte imaginea ștearsă din primul meci printr-un succes cât mai convingător.


România se pregătește și ea de confruntarea cu Elveția, la Paris, în meciul în care tricolorii promit victoria și unde nu mai concep un rezultat mai slab decât cel de egalitate. Dincolo de orice deznodământ al meciului, participarea la campionatul european trebuie savurată, nu doar pentru prezența la acest spectacol, dar și datorită faptului că măcar pentru două ore, începând astăzi cu ora 19, toate grijile cotidiene, legate de carieră, bani, politică sau alte domenii, vor fi în mare parte uitate și trecute pe un plan secund, iar atenția, inclusiv a celor care nu urmăresc fotbalul în mod obișnuit, se va îndrepta spre evoluția naționalei României.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu