duminică, 21 august 2016

Roma - o primă impresie


Roma este precum un pahar de vin nobil, care nu se bea în grabă, ci încet, pentru a-i simți cât mai bine savoarea și rafinamentul. Capitala Italiei este un oraș de o mare complexitate, ce necesită o ședere de cel puțin o săptămână la prima vizită, ca să îi descoperi atracțiile. Însă chiar și cele nouă zile petrecute pe pământ italian au fost insuficiente pentru a desluși Cetatea Eternă în totalitate, astfel încât mi-au rămas destule locuri de văzut și revăzut pentru următoarea vizită aici.

Roma își merită pe deplin statutul de capitală a țării, nu doar pentru faptul că este cel mai mare și populat oraș al Italiei sau grație istoriei sale milenare, cu numeroase mărturii foarte bine conservate care amintesc de ascensiunea și gloria unuia dintre cele mai mari imperii care au existat vreodată, Imperiul Roman, din perioada antică. Situat în partea centrală a țării, orașul se prezintă ca o stare de echilibru, aici par să se tempereze celelalte influențe. Este acea atmosferă tipic italienească în jurul Romei, care se deosebește de ceea ce se întâlnește în regiunea dezvoltată și ceva mai riguroasă a Italiei, la Milano sau Torino, mari centre industriale, dar și față de sudul efervescent și mai capricios al peninsulei, de la Napoli spre Palermo, cunoscută ca acea parte mai pauperă a țării, care se confruntă cu multiple probleme economice și sociale.

Călătoria în Italia a completat alte vizite pe care le-am mai avut în Europa. Dacă până atunci mă simțeam într-adevăr străin în acele locuri, aici la Roma am avut în permanență sentimentul că mă aflu într-un loc ce se aseamănă cu cel de unde am plecat. Se cunoaște că minoritatea de naționalitate română ocupă primul loc, iar numărul celor stabiliți în întreaga regiune Lazio, din care face parte și Roma, concurează cu populația celor mai mari orașe de provincie din România. Surprinzător, nu am auzit limba română chiar atât de des pe cât mă așteptam, însă în perioada verii, foarte mulți locuitori ai Romei pleacă în vacanță sau se întorc în țările de origine. Climatul cald și blând, originea latină, temperamentul și gestica localnicilor, similitudinile dintre cele două limbi fac mai ușoară adaptarea. Se observă că și italienii trec mai lejer și uneori fără prea mare tragere de inimă peste unele aspecte ce privesc munca, și la ei sunt frecvente întârzierile sau nerespectarea programului, iar pe străzi și chiar în preajma zonelor turistice, nu este tocmai o curățenie desăvârșită. Cu toate acestea, poți trece repede cu vederea dezordinea prezentă pe alocuri în Roma, atunci când vezi ceea ce îți oferă mai de preț acest oraș fascinant, un adevărat muzeu în aer liber.

Forumul Roman

Este dificil să stabilești cele mai remarcabile obiective din Roma. Cu siguranță, toate merită văzute. Mai important decât alegerea locurilor, ținând cont că am vizitat orașul în timpul verii, când există anumite restricții, din pricina temperaturilor ridicate, contează foarte mult alegerea unor intervale orare potrivite. Roma devine o experiență mult mai interesantă atunci când ești dispus să o descoperi la ore mai puțin obișnuite. Nu neapărat căldura reprezintă cel mai mare disconfort în timpul zilei, ci masele de oameni care încep să se deplaseze după ora 10 dimineața spre obiectivele turistice, în ciuda condițiilor neprielnice. Este de evitat intervalul 12-16, când activitatea este redusă, iar majoritatea magazinelor se află în pauză, fiind un moment bun în care te poți odihni, înainte de a relua vizitele.

Apusul la Roma este un moment ce nu ar trebui ratat în nicio zi. Cerul își schimbă nuanțele la intervale scurte înainte de lăsarea nopții, tot acest spectacol fiind completat de siluetele inconfundabile ale pinilor mediteraneeni, arbori ornamentali omniprezenți în capitala Italiei și ale clădirilor. În acest moment al zilei, se potrivește foarte bine o plimbare în cartierul Trastevere, pe malul râului Tibru, unde se află și insula Tiberina. De pe numeroasele poduri, se poate vedea în depărtare și Vaticanul, dominat de cupola bazilicii San Pietro. 

Râul Tevere, văzut de pe Ponte Palatino


Insula Tiberina
Priveliște spre bazilica San Pietro, Vatican

Pentru iubitorii de istorie antică, recomand parcurgerea la amurg a traseului Colosseo – Piazza Venezia, pe Via dei Fori Imperiali. Pe partea stângă se află Forumul Roman, impresionant prin densitatea de vestigii antice, iar în dreapta începe la un moment dat Foro Traiano, unde se ajunge la Columna lui Traian, monument cu rezonanță pentru istoria noastră, a românilor, ce redă scene din războaiele daco – romane. La Piazza Venezia, se impune Altare della Patria, ridicat în cinstea lui Victor Emanuel al II-lea, primul rege al Italiei, care a reunificat o țară fărâmițată. 

Colosseo
Columna lui Traian

Altare della Patria

Roma este și un oraș care se remarcă prin numeroase piețe și fântâni, Fontana di Trevi fiind cea mai cunoscută. Este însă și cea mai frecventată, iar de cele mai multe ori ești nevoit să fii răbdător și să îți faci loc prin mulțime ca să ajungi lângă fântână, ca să arunci o monedă în apă. Pe timp de seară, cel mai mult m-a impresionat Piazza Navona, un loc ceva mai aerisit al Romei, cu o atmosferă mai călduroasă, chiar romantică, fapt datorat și prezenței muzicanților, ceea ce îi lipsește Fontanei di Trevi, unde se aude doar zgomotul creat de apă și oameni.

Fontana di Trevi
Piazza Navona

A spus bine cineva că cel care se trezește de dimineață, departe ajunge. Fără să fiu în mod obișnuit o fire matinală, mi-am luat inima în dinți și am încercat să profit de orele răcoroase ale dimineții. Cea mai mare reușită a fost atunci când eram deja la 6 dimineața, așteptând răsăritul în apropierea Pieței dei Popolo, pe Passegiata del Pincio, de unde începe parcul Villa Borghese, ce oferă o superbă priveliște de sus asupra orașului.

 Piazza del Popolo

Roma este un oraș foarte cosmopolit, aici trăind pe lângă italieni multe alte naționalități. Însă în acea dimineață, am surprins în mare parte stilul de viață al italienilor, care își începeau activitatea și se pregăteau să deschidă restaurantele și cafenelele din centrul orașului, după cum le stă în obicei. Acolo, primii clienți erau tot italienii, care beau la început de zi un espresso și luau o gustare. La Piazza di Spagna, nu mai era aglomerația din ultima seară, puteai să te plimbi și să observi liniștit, fără să te deranjeze acei indieni care vor să îți vândă apă rece sau trandafiri. Nici turiștii din Orientul Extrem, care umblă în permanență cu aparatul de fotografiat, nu își făcuseră încă apariția. Am mai trecut și pe la Fontana di Trevi și a fost singura dată când aveam la dispoziție spațiu de mișcare, zona fiind foarte pustie până în ora 8, spre bucuria mea.

Piazza di Spagna
Fontana di Trevi

 Am vizitat și interiorul Pantheonului atunci, după ce am trecut mai întâi prin Piazza Navona, la fel de frumoasă și în timpul zilei. Am văzut apoi cum Campo de Fiori, un loc preferat de tineri în timpul serilor, se transformă în prima parte a zilei într-o mare piață, unde se vând tot felul de produse, în special flori, fructe și legume, aduse din diferite regiuni ale Italiei. Mergând spre Tevere, am descoperit și Teatro Marcello, o clădire care pare la exterior un Coloseum în miniatură. A fost o călătorie inedită, unde pe lângă aceste obiective cu semnificație, am putut fi impresionat și de arhitectura caselor, a teraselor și a vegatației, toate fiind aranjate într-o deplină concordanță.

Pantheon

Interior Pantheon

Piazza Navona

Campo de Fiori

Teatro Marcello

Vor urma și alte articole în legătură cu acest oraș fascinant, care nu te plictisește niciodată și după cum se vede din ceea ce am prezentat astăzi, îndeamnă foarte mult la scris.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu