sâmbătă, 27 august 2016

Din locuri mai puțin cunoscute ale Romei


Atracțiile majore ale Romei sunt atât de cunoscute și au fost în dese rânduri dezbătute până în prezent, încât nu și-ar mai avea rostul să prezint istoria Colosseumului, povestea Fontanei di Trevi sau să enumăr și să descriu marile piețe ale orașului, lucruri ce se pot găsi pe nenumărate surse de specialitate, despre obiective pe care le-a putut vizita oricine care a stat măcar două zile aici. Ca atare, am selectat câteva atracții care se află de obicei pe un plan secund în itinerariul unui călător la Roma, dat fiind că sunt fie mai puțin accesibile (se află la distanțe mai mari de stațiile de metrou), fie se află în umbra altor obiective de genul lor sau pur și simplu nu beneficiază de o mare notorietate din partea turiștilor.

Basilica San Paolo Fuori le Mura

În traducere, Bazilica Sfântul Paul din afara Zidurilor, reprezintă poate cea mai impozantă clădire de acest tip din Roma, după bazilica din Vatican. Bisericile din capitala Italiei creează impresii puternice nu doar în rândul persoanelor religioase. Atrag în mod special prin arhitectură și măreție, care cuprind picturi, altare, basoreliefuri și motive care pur și simplu îți iau ochii. Grandoarea acestora indică și rolul important pe care l-au avut istoria și anumite conjuncturi favorabile în dezvoltarea ulterioară a unor state, unde s-a adăugat și meritul acestora de a conserva ceea ce a lăsat ca moștenire trecutul. Bazilica San Paolo este una din cele patru bazilici papale ale Romei, care aparțin de Sfântul Scaun, alături de San Pietro, San Giovanni in Laterano și Santa Maria Maggiore.
Înconjurată de ziduri, în partea centrală a edificiului se află statuia Sfântului Paul, care corespunde cu apostolul Pavel, din credința ortodoxă. Bazilica a fost ridicată de către împăratul Constantin cel Mare, în secolul al IV-lea, pe locul unde se afla mormântul Sfântului Paul.
Interiorul bazilicii impresionează prin dimensiuni, fiind comparative cu cele ale unui teren de fotbal, iar la realizarea acesteia au fost folosite cantități remarcabile de aur și pietre prețioase.



Tot la Roma, la o distanță apropiată de bazilica San Paolo, se află abația Tre Fontane, ce are de asemenea legătură cu numele Sfântului Paul, ca loc în care acesta a fost decapitat la ordinul împăratului Nero. Conform legendei, capul lui Paul (Pavel) ar fi lovit pământul în trei locuri, de unde au izvorât trei fântâni, astfel explicându-se toponimia obiectivului.


Colina Aventino și Grădina cu portocali

Pentru Roma văzută de sus, majoritatea turiștilor aleg adesea o panoramă de pe mult mai cunoscuta colină Palatino, care se află în apropierea Colosseumului și Forului Roman, putând fi vizitate toate în aceeași zi. O trecere pe colina vecină, Aventino, implică și o oprire într-o superbă grădină cu portocali, ce oferă o priveliște asupra râului Tibru, cât și a spre alte obiective, precum Vaticanul, cartierul Trastevere sau Altare della Patria. Aici am avut parte de primele picături de ploaie, de altfel și singurele care au căzut pe tot parcursul șederii la Roma, ceea ce i-a conferit un statut special în viziunea mea. Este un loc bun de unde se poate vedea apusul, ca urmare a orientării sale spre partea de vest a orașului.





Piața Cavalerilor de Malta

Un loc misterios, unde se află reședința ordinului de Malta, iar principalul motiv al unei vizite aici îl reprezintă ușa încuiată a acestei instituții, despre care localnicii spun că nu s-ar fi deschis niciodată și că nimeni nu ar fi fost văzut ieșind sau intrând acolo.


Prin gaura cheii, se pot vedea nu mai puțin de trei state, Malta (curtea instituției, care aparține cavalerilor de Malta), Italia (de unde se termină bolta) și Vaticanul (în plan îndepărtat, cu ochiul liber, se poate vedea Bazilica San Pietro).

Parcul Gianicolo

Supremația parcurilor din capitala Italiei este deținută de Villa Borghese, parcul simbol al Romei. Însă nu este singurul care se remarcă. După un drum relativ lung, parcurs cu ușurință cu mașina, ajungi undeva sus, lângă statuia lui Garibaldi, personaj important din istoria Italiei și al Americii de Sud, care șade călare pe un cal.

Niciun alt punct al Romei nu oferă o imagine mai amplă asupra obiectivelor importante ale orașului. Gianicolo se află la vest de râul Tevere, iar când privești spre nord, se poate vedea Vaticanul. Fără îndoială, este și cel mai potrivit loc de unde se poate vedea răsăritul în capitala Italiei, datorită unei priveliști spre partea de est.



Muzeul și Cripta Capuchinilor

Închei scrierea în modul în care am început-o, cu un subiect din sfera religioasă, dacă se poate spune așa. De data aceasta, în prim plan se află un obiectiv inedit și insolit, o biserică ai cărei pereți nu sunt pictați, ci decorați cu oasele și craniile călugărilor care au aparținut acestui ordin Capucin. Se află în partea centrală a orașului, în apropiere de stația de metrou Barberini. Se merită și o asemenea experiență sinistră, singurul inconvenient fiind reprezentat de politica celor de aici. Este cam singurul loc din Roma în care plătești intrarea și nu îți este permis să faci fotografii. Cu toate acestea, nu puteam rata asemenea cadre, iar cu puțină șiretenie și discreție s-a putut rezolva problema.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu